Porostou ceny nemovitostí?

Jak to vypadá s cenou nemovitostí? Nahoru nebo dolů?

Jan Chundela

- 20.12.2021

Vývoj ceny nemovitostí

Minulý týden vyšel velmi zajímavý článek v Hospodářských novinách o ekonomické situaci v nemovitostech a co vše může jejich cenu zvýšit nebo naopak snížit. Nám z toho vyšlo, že především v Praze hrozí spíše zvýšení cen nemovitostí a to především díky těmto faktorům:

  1. Cena energií a to především pro komerční sektor, pro který neplatí úlevy od státu a musí tak nyní platit mnohem více. Stavební firmy nebudou chtít nést zvýšené náklady a s největší pravděpodobností jej převedou na koncového zákazníka.
  2. Cena materiálu, kdy se očekává snížení odběru od domácnosti (ty nyní díky situaci okolo COVID-19 a lockdownům zvelebovali své nemovitosti), ale zvýšení od komerčního sektoru díky rostoucím povolením staveb. Zahraniční agentu Fitch oznámila, že neočekává snížení cen stavebních materiálu, spíše jejich stagnaci na 40ti letém maximu, které je nyní.
  3. Inflace
    • Za Listopad 2021 je inflace již na 6%, průmyslová inflace dokonce na 11,6%
    • Díky tomuto „zdražení“ nyní investují do nemovitostí i ti co je měli rizikové a zvyšují tak poptávku
  4. Růst mezd a platů, který nyní patrný z nízké nezaměstnanosti, nízkému počtu zahraničních pracovníků. Cena nemovitostí tak podle nás poroste díky tomuto zdražení protože mzdy rostou i ve stavebnictví a náklady na výstavbu, opravy a renovace budou vyšší.
  5. Výstavba nových bytů dle České Statistického Úřadu ukázala, že nyní developeři zahájili výstavbu 42 000 nových bytů v ČR. Přesto, především v Praze, stále nabídka nepokrývá poptávku. Dobrá zpráva je že nyní připravuje v Praze výstavba dalších 130 000 bytů z nich je ale jen 50 000 ve schvalovacím řízení, zbytek zatím čeká.
    • Z předešlých bodů nám vyplývá, že díky všem zvýšeným nákladů budou nové byty nejdražší v historii a to v daných lokalitách, které si díky nové výstavbě stanou atraktivnějšími, zvedne cenu i starších bytů
  6. Ukrajina, stále se hovoří o mobilizaci Ukrajinské armády, což by pro ČR znamenalo úbytky deseti tisíců pracovníků a výstavba by se tak opět prodražila a ještě protáhla
  7. Pokud hovoříme o zahraničí, tak již nyní zasahují zahraniční investoři do ceny bytů, protože využívají oslabeného kurzu koruny a to jak menší i větší (např. investiční fondy)

 

Abychom jen nehovořili o zvyšování cen nemovitostí je tu pár faktů, které by mohli zpomalit růst cen nemovitostí:

  1. Neustále se zvyšující úrokové sazby (nyní již 4% p.a.), které zvyšují splátky úvěrů i o tisíce korun měsíčně. ČNB vydala prohlášením ve kterém bude jednat o dalším razantním navyšování. Tento fakt by mohl oslabit poptávku o zákazníky, kteří již nedosáhnou na hypotéku.
  2. COVID-19, pokud zdárně pokořen (v což upřímně doufáme), ekonomiky většiny států na Světě se významně oživí a investice do finančních trhů tak budou velkým konkurentem nemovitostí, je otázkou jak se k tomu my konzervativní Češi postavíme ????

 

Informace jsme čerpali ze zmiňovaného článku Hospodářských novin

nemovitosti

kdo jsem?

Bc. Jan Chundela, MRE

tel.: 773 998 265
e-mail: jan@chundelareality.cz

Holečkova 777, Praha 5 – Smíchov

Potřebujete pomoct s prodejem nemovitosti?

potřebujete poradit? napište mi.

8 + 14 =

další články

Investice do nemovitostí, jsou sejf nebo save?

Investice do nemovitostí, jsou sejf nebo save?

Investice do nemovitostí K téhle myšlence mě přivedly dnešní (resp. už páteční) novinové články o propadu akciového trhu de facto po celém světě. Lavina se nám začala spouštět v Japonsku, ale tlačítko bylo jako vždycky v Americe, protože tam...

číst více
Digitalizace stavebního řízení?

Digitalizace stavebního řízení?

Digitalizace stavebního řízení po česku... S kritikou se setkáváme všichni a je důležité ji přijímat konstruktivně. Dnes se však musím podělit o situaci, která si zaslouží pozornost. Ministerstvo pro místní rozvoj čelí otázkám ohledně přípravy...

číst více
Hypotéka není sranda

Hypotéka není sranda

Hypotéka není sranda Dneska se budu věnovat téma hypoték, protože jsme v posledních měsících měli pár zajímavých případů. Prvně bych chtěl upozornit, že během sjednání hypotéky se může se stát spoustu věcí a proto je důležité si vybrat odborníka,...

číst více